Kérdezz-felelek

Kedves doktor Úr! Olyan problémával fordulok Önhöz hogy gyermekem január 19 lessz 5 éves.És nyár óta éjszaka mindig bepisil.Már pelenkát vettünk neki de mostanában már azt is leveszi és reggelre ott a nyoma.Mi tévő legyek ?Forduljak orvoshoz vele?
Herczegné

Üdvözlöm! Amennyiben a bepisilés megbízhatóü és folyamatos ágytisztaság után kezdődött újra, úgy mindenképpen keressék fel házi gyermekorvosukat!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Tisztelt Szakértők! Kislányom 4 éves múlt és idén májusban jelentkezett az, hogy nappal többször bepisilt az oviban és otthon is. Vizelet vizsgálat negatív lett. A háziorvos szerint valami ovodai probléma okozza. Pszichologusnál is jártunk, nem talált semmilyen lelki problémát nála. Augusztus végére a bepisilések megszűntek, néha a délutáni alvás közben fordult elő. Éjszaka még nem szobatiszta. Ezen a héten újra elkezdődtek a bepisilések. Előfordult hogy fél órán belül kétszer. Szorítja a lábát de már nem jut el a wcre. Ma például délőtt az oviban nem pisilt be, de elvas közben igen illerve délután még háromszor. Önök szerint ez vizelettartási vagy szervi probléma lehet vag esetleg valamilyen fertőzés? Segítségük előre is köszönöm.
Edina
Üdvözlöm! Elsősorban vizeletfertőzés gyanúja merül fel ill. az biztos, hogy ezt kell első körben kizárni! Amennyiben a hagyományos vizelet tenyésztés nem igazol bakteriális fertőzést, akkor javaslom, hogy az ún. atípusos kórokozókat (Mycoplasma, Ureaplasma) is vizsgálják! Amennyiben a vizsgálatok nem mutatnak fertőzéses hátteret, úgy felmerülhet a hólyagműködés zavara (alsó húgyúti funkcionális tünetek), melyekről bővebben olvashat a honlapunkon is! Kérem jelentkezzen, ha ez a gyanú merül fel a vizsgálatok után és segítünk a továbblépésben! Üdvözlettel,
Dr. Sándor György
Tisztelt Szakértő! Kislányom 8 éves, az utóbbi fél-1 évben napi szintű probléma nála a vizeletcsöpögés. Nem tudom pontosan, mióta tart, mert sokáig nem jelezte a kicsi a problémáját, nem szeret róla most sem beszélni, így nehéz megítélni a pontos intenzitást, de úgy látom, folyton "igazgatja" a bugyiját, van hogy ki is borul, és többször visszamegy a mosdóba, mert "csöpög a pisi". Legutóbb nem mert elmenni pisilni,az Állatkertben, mert azt mondta, ha elmegy, utána csöpögni fog. Éjszaka stabilan ágytiszta, a probléma csak ébren jelentkezik nála, változó intenzitással.... Nem igazán tudom, merre induljunk, illetve hogy a problémánkra megoldás lehet-e az Önök programja? Viktória
Liszka Luca
Üdvözlöm! A nappali időszakban jelentkező vizelet elcsepegés társulhat sürgető, erős vizelési ingerekkel (rohannia kell a wc-re), ez pl. biztosan hólyagműködési zavarra utal. Jellemzően a vizelet elcsepegés ilyenkor megelőzi a pisilést és összefügg az erős ingerrel. Ha a vizeletürítés után csöpög még a vizelete, annak egyszerűbb oka is lehet - a szeméremrés alsó részének hártyás összetapadása (synechia). Ilyen esetben a wc-ről felállva észleli a vizelet elcsepegését. Azt javaslom, hogy első körben házi gyermekorvosukat keresse fel a synechia és vizelet fertőzés kizárása érdekében! Amennyiben ez a vizsgálat nem szolgál magyarázattal, úgy további vizsgálata szükséges a területileg illetékes gyermek-nephrológiai szakrendelésen! Üdvözlettel, 
Dr. Sándor György

Tisztelt Team!

Kisfiam 5 és fél éves, és szinte minden éjszaka bepisil. Augusztus óta nincs pelus, azóta ébresztgetem kb. 3 óránként (mindig tud is pisilni), de sikertelenül, mert van hogy kelteném, de már becsorgott. Hihetetlen, hogy lehet egy éjszaka alatt ennyit pisilni, amikor az oviban és otthon is rendesen pisil napközben. Azt gondoltam, ha mindig felébresztem, majd hozzászokik, de semmi eredmény nincs. Pörgős elég aktív kisfiú, kicsit olyan, mintha álmában elengedi magát, akkor bepisil. Várom mielőbbi visszajelzésüket! Üdv:

Szilvia

Kedves Anyuka!

Ha figyelmesen megnézi a honlapunkat láthatja, hogy a mi profilunk nem az éjszakai bevizelés, hanem a nappali vizelet inkontinencia. Mindenesetre szeretnénk Önnek segíteni a probléma megoldásában. Kérjük olvassa el ezt azösszefoglalót(kattintson rá az aláhúzott szövegre).

A lakóhelye alapján kérjük kérjen időpontot Rippl Ilonához (Tolna Megyei Kórház, Szekszárd, Vesegondozó), ahol a gyermeke kivizsgálása megtörténhet és a kezelési javaslatokkal is ellátják.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD