Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Örömmel értesültem a Vizelési Tréning Programról! Szeretném a segítségüket kérni kislányom egészségügyi problémájának megoldásában. Gyermekem, Katona Fanni a következő hónapban tölti be a 15. életévét. Hosszú idő óta van vizelési zavara, haspréssel pisil. Eddig nem gondoltam, de most olvasva az Önök által leírtakat valószínű, hogy a ritka - 3-4 nap - székletürítése is összefügg a vizelési problémájával. A nyár végén kezdődtek a problémák, amikor is elvittem őt nőgyógyászhoz, mert erős folyása volt. A nőgyógyász hüvelyváladékot vett tenyésztésre, aminek eredményeként streptococcus baktérium volt kimutatható. A doktornő antibiotikum kúrát javasolt. Gyermekem először Azi Sandozt, majd ezt követően Augmentint kapott. A gyógyszer beszedése után állandó haspuffadása, hasi fájdalma, székrekedése és erős görcsei voltak. Szinte 2 naponta jártunk a Heim Pál Kórház ügyeletére. Itt azt mondták, hogy a panaszait az antibiotikum okozza, szedjen probiotikumot és tartson laktózmentes diétát. Időközben a vizelési panaszaival bejelentkeztünk Szabó László tanár úrhoz, aki megkezdte kezelését, napi 1/4 Minipresst írt fel és 3 hónap múlva kontroll vizsgálatot javasolt. A fentiekben leírt panaszai miatt kislányom bekerült a kórház gasztroenterológiai osztályára. Itt laktózintolerancia igazolódott. Inzulin rezisztenciája és laktózérzékenysége miatt diétás étrendet javasoltak. Kb. 2 hét múlva - 10.23-án - mivel problémái nem javultak, illetve széklete is napok óta nem volt, ismét javasolták, hogy feküdjön be, hogy beöntést adjanak neki, illetve mivel vizeletet is nehezebben ürített állandó katétert kapjon. Azóta 3 hetente cserélik a katétert és folyamatban van az önkatéterezés betanítása. időközben végeztek egy urodinamikai, uroflow, valamint MR vizsgálatokat. Az urodinamiás vizsgálatot technikai okok miatt nem tudták értékelni. Az Uroflow vizsgálat során 86ml-t ürített erőlködve, megszakításokkal, majd a katéter felhelyezése után még 1200ml engedtek le. Mivel Minipresst már nem lehet kapni, helyette 1 kapszula Tamsol-t írtak fel, de ettől 140-es volt a gyermek pulzusa. Kislányom jelenleg 8. osztályos, felvételi előtt áll és a fenti okok miatt eléggé kedvetlen, kétségbeesett és teljesen magába zárkózik. Kérem, ha van megoldásuk a problémára jelezzenek vissza! Üdvözlettel és köszönettel: Borsi Ildikó
Borsi Ildikó

Üdvözlöm! Gyermeke súlyos hólyagműködési zavarral küzd, ami lehet funkcionális probléma előrehaladott stádiuma is (underactive bladder). A tünetek súlyossága és a felmerülő terápiás lehetőségek miatt az első lépés nem lehet a Vizelési Tréning Program, elsősorban a hólyagműködési zavar pontos felmérésének a hiánya miatt (urodinámia nem értékelhető!). Kérem, hogy a fent felsorolt vizsgálati leleteit és a legutóbbi zárójelentését scannelve küldje el a sandor.gyorgy@gyermekinkontinencia.hu e-mail címre. A leletek áttekintése után adok további javaslatot a szükséges vizsgálatokra, azok megszervezésére. A későbbiekben -a leletek és a vizsgálati eredmények ismeretében- egyeztethetünk a Tréning Programról!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Tisztelt Orvosok! Hasonló problémával küzdök, mint itt sok szülő. Lányom 2,5 éves kora óta szobatiszta, (legalább is azt hittük). Egy hétnél még nem volt hosszabb a bepisilés nélküli időszak egyhuzamban. Mikor elkezdődött az óvoda, ez súlyosbodott, de voltak jobb-rosszabb napok. Aztán 1-2 hónapja az éjszakai ágybavizelés is megjelent rendszeresen, és a nappali bevizelések is sűrűsödni kezdtek, és rendszeresen, fél óránként, de van hogy sűrűbben is bepisil, és szól, hogy pisilni kell, hirtelen jön az inger, de görcsösen szorítja össze a lábát, és nem tudja tartani. A wc-re nem ér el. Mindenki azt mondta, hogy eljátssza az időt, elnövi ezt, de időközben elmúlt négy éves, és nem hogy csökkent volna, inkább erősödött a probléma, ami idegőrlő már. Jártunk gyerekpszichológusnál pár hónapig, aki mindent rendben talált, utána voltunk laborban, az ÁNTSZ kivizsgálta bakteriálisan a vizeletét, ultrahangon is jártunk, ahol szervi eltérés nem található. Mérni kellett a napi vizelet mennyiségét, 24 óra leforgása alatt kb 1 liter vizeletet produkál. Ez idő alatt 13szor volt pisilni, de küldésre, és még így is kétszer bepisilt. A fehérneműjén is mindig vannak foltok. Voltunk gyereknefrológusnál, minden lelet negatív, és mindenhol azt a választ kapom, hogy türelem, majd elnövi, ezért fordulok Önökhöz. Mindezen vizsgálatok sora a székesfehérvári Szent György kórházban történtek. Várom válaszukat, hátha együtt megtaláljuk a megoldást.
Schulczné Takács Irén

Üdvözlöm! A gyakori vizeletürítés és a vizelet elcsepegés hólyagműködési zavart jelez. Mivel a vizsgálatok szervi eltérést nem mutattak, így funkcionális hólyagműködési zavarról van szó. A Vizelési Tréning Programban 6 éves kor feletti gyermekeket kezelünk, de fiatalabb gyermekek esetében is rendelkezésre áll hatékony kezelési módszer. Ehhez néhány további adat pontosítása szükséges. Kérem, hogy a sandor.gyorgy@gyermekinkontinencia.hu e-mail címre küldje el telefonos elérhetőségét és személyesen egyeztetünk a további teendőkről!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György
Üdv!Elnézést tényleg nem irtam meg h mi a panaszunk.Nappali bevizelés lenne,van h naponta többször is.Gyógyszert is szedünk rá.2009.05.09.született a kisfiam.A doktornőnk meg pont a Sinkó Mária doktornő!Vele beszéltük meg h lehet mennünk kellene erre a tréningre csakhogy mikor már legközelebb mentünk volna hozzá közölték h a doktornő egy darabig nem rendel mert iskolába jár tanul és más veszi át a betegeit mert bizonytalan ideig nem lesz.nem tudták megmondani h meddig.átkerültünk a Sümegi Viktória dr.és ő mondta ezt az email címet h itt kell jelentkezni.Máshogy nem tudok konzultálni a Sinkó Mária dr.nővel mert semmilyen elérhetőséget nem tudok.köszönettel
Horváth Katalin

Kedves Anyuka!

Jelentkezési szándékával keresse a koordinátorunkat a 30/570-1779 telefonszámon. Ő majd eligazítást ad és felveszi a Programba Önöket.

Dr. Juhász Zsolt PhD

Üdvözlöm!Mi a kisfiammal szeretnénk helentkezni erre a vizelési tréningre Vásárhelyre.(mi szegediek vagyunk)Csak nem tudom hogyan kell jelentkezni!a dr.nő megadta ezt a honlap cimet hogy itt jelentkezzünk de nem tudom hogyan kell.köszönettel

Horváth Katalin

Kedves Anyuka!

Köszönjük a megkeresést! Nem közölt semmilyen részletet a gyermeke panaszaival, leleteivel kapcsolatban, ezek ismerete a feltétele a programunkba való bekerülésnek.

A Vásárhelyi Tréningbe való bekerülés előtt kérjen időpontot a Szegedi Gyermekklinikán Dr. Sinkó Máriához, akihez vigyék el az összes eddigi leleteiket. A dr-nő átnézi azokat, és eldönti, hogy van-e szükség kiegészítő vizsgálatok végzésére, illetve, hogy a programunk segíthet-e a gyermek gyógyulásában.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD