Kérdezz-felelek

Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 9 éves múlt. Napi rendszerességgel panaszkodik arra, hogy vizelet ürítést követően miután feláll, még jön ún. "utópisi". Vizeletürítés közben nem erőlködik. Kértem a háziorvostól vizelet vizsgálatot, annak eredménye negatív lett. Kérdésem hogy milyen irányba induljunk tovább? Válaszát előre is köszönöm. Hajós Anna
Hajós Anna
Kedves Anyuka! A panaszok hátterében állhat nem kellően alapos "kitörlés", és a hüvelybe való belepisilés is. Első lépcsőben próbálják meg a vizelést terpesztett lábbal, a nagyajkak széthúzásával kivitelezni és a vizelés után alaposan mossák és töröljék szárazra a gátat. Ha a panaszok ezek ellenére is fennállnak, akkor a területi gyermek nephrológiai gondozóban jelentkezzenek kivizsgálásra. Ha hólyagműködési zavar igazolódik, akkor keressék telefonon a koordinátorunkat. Üdvözlettel: 
Dr. Juhász Zsolt PhD
Fiam 12 éves.1-2 hete panaszolja, hogy vizelet ürítést követően 1-2 csepp a fehérneműjébe "cseppen". Vizelése nem fájdalmas,nem "akadozó", nemiszervén min. fittymaszűkűleten kivül egyébb elváltozás nem látható.
Kovács Mihályné
Üdvözlöm! Fontos, hogy a vizeletét ne erőlködve, a vizeletürítést "siettetve" ürítse ki. Próbálkozzon meg az ülő testhelyzetben történő ürítéssel, ellenőrizze, hogy így megszűnik-e a csepegés! Háziorvosuknál jelentkezzenek a panasz miatt!Üdvözlettel,
Dr. Sándor György
Tisztelt Dr. Juhasz Zsolt! Kislanyom 6 eves szakralis mielomeningokelevel szuletett amelyett ujszulottkorban megmutottek. Vizelesi es szekelesi problemai vannak. Erdelyben lakunk de szeretnenk egy teljeskoru kivizsgalasra jelentkezni Onnel ha lehetseges. Elore is koszonjuk valaszat!
Peti Rozalia

Kedves Anyuka!

A Vizelési Tréning Program nem foglalkozik kivizsgálásokkal.

A Pécsi Gyermekklinika Sebészeti osztályán folyik országos szinten a nyitott gerinccel született, vizelet és széklet inkontinenciában szenvedő betegek kivizsgálása és kezelése.

Több nem Magyarországon született beteget is gondozunk. Amennyiben nem rendelkeznek magyar társadalombiztosítással, abban az esetben a kivizsgálásért fizetni kell az egyetemnek.

A kivizsgálás megtervezéséhez szükség lenne adatokra arról, hogy milyen eddigi vizsgálatok (UH, cystographia, izotóp vizsgálat, urodinámia, stb.) történtek a gyermeknél. A kivizsgálás hétfő-péntek közt 5 napot venne igénybe, az esetleges kezelés csak ezt követően kezdődhetne meg. Amennyiben ezt igénylik, kérem telefonon vegyék fel a kapcsolatot az asszisztensnőmmel, Fülöp Szilviával, munkaidőben (7.00-15.00) a 36/72/536000 telefonszámon a 37886-os melléket kell beütni. Ő részletes tájékoztatást ad Önöknek a kivizsgálás menetéről.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
6 éves kisfiam éjszakánként bepisil, a száraz idöszak 5-6 egymást követo nap volt eddig maximum. Budapesten kihez fordulhatunk segitsegert? Köszönettel. D. Kata
D. Katalin

Üdvözlöm! A STE I.sz. Gyermekklinika Enuresis rendelését vagy a Medikids Magán Gyermekgyógyászati központban Dr. Kelen Kata rendelését keressék fel.

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György