Kérdezz-felelek

Kedves Doktor Úr!

Másfél éves kislányom tegnap délutántól ma reggel pisilt egy kicsit. Nem tudjuk letteni mert csak sír. Mi lehet a probléma?

anonimus

Tisztelt Levélíró!

Nagyon valószínű, hogy a fájdalmas vizelés hátterében vizeletfertőzés vagy esetleg a kisajkak összetapadása állhat. Az összetapadás miatt néhány csepp vizelet mindig maradhat a szeméremajkak között, mely a terület felmaródását, fájdalmat okozhat.Javaslom, hogy keresse fel gyermekorvosát, aki a fenti problémákban segíteni tud.

Köszönettel!

Dr. Juhász Zsolt PhD

Azt tapasztalom, hogy akkor, amikor felidegesítem magam - főleg a politikai hazugságok, szövegek befogadásával - sokszor , többször kell pisilnem. Ha nem figyelem a politikát - és most már egyre többször van így - normalizálódik a helyzet.

Köszönettel várom válaszukat: Oszlányi Miklós

Oszlányi Miklós

Tisztelt Oszlányi Miklós!

Sajnos az Ön problémáján mi biztosan nem tudunk segíteni. Kérem forduljon más specialistához.

Köszönjük a levelét!

Dr. Oberritter Zsolt PhD

Kedves Szakértő!

Nekem van egy 6éves kislányom , 1 hónapja elkezdet sűrűn járni pisilni. Elvittem vér és vizelet vizsgálatra mindene negatív, elvittem nőgyógyászhoz, kicsit be volt gyulladva a nunijánál és azt mondták azért jár sűrűn pisilni, mert ingerli, kenegetem neki már 7 napja de még mindig valamikor 10 perceként jár. Este nem pisil be. Nem tudom mit lehetne még tenni, mi kerülte el a figyelmemet. Most kezdi az iskolát. Mosolygós kiegyensúlyozott gyerek.

Válaszát előre is köszönöm.

Pozsonyi Edina

Kedves Szülő!

Köszönjük a megkeresést! A fenti panaszok hátterében elsőként vizeletfertőzés állhat. Nem tudom, hogy a korábban készült vizeket vizsgálat mit takar. Történt-e bakteriológiai vizsgálat. Amennyiben nem, nagyon fontos lenne a vizelet bakteriológiai leoltást elvégezni. Ha a vizeletben baktériumok vannak azt antibiotikummal célzottan kell kezelni.

Ha a vizelet tiszta, akkor javaslom, hogy történjen vese UH. Fontos, hogy a vizsgálat telt és üres hólyag mellett is történjen meg.

A fontos kérdések: van-e vesetágulat vagy húgyvezeték tágulat? Amennyiben ez kimutatható telt hólyaggal, csökken-e a hólyag kiürítését követően? Van e maradék vizelet a hólyagban pisilés után?

A vizsgálati leleteket kérem ismét küldje el. Ennek birtokában tudunk további javaslatot adni a kezelésre.

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Ákos fiamat 2010.decemberétől Dr. Györke Zsuzsanna főorvos kezeli éjszakai bevizelés problémával. Kórházi kivizsgáláson, kétfajta gyógyszer , éjszakai alarm készülék kipróbálásán van túl, sajnos nem sok pozitív változással. Felkereshetnénk- e Önöket? (Ákos most 8 éves.)
Aratóné Erdelecz Teréz

Kedves Anyuka!

Természetesen, megpróbálunk segíteni a továbblépésben! A legfontosabb lenne tisztázni, hogy az éjszakai bepisilés (enuresis nocturna) hólyagműködési zavar (diszfunkcionális vizelés) miatt nem kezelhető megfelelően vagy más probléma van a háttérben! Ehhez szükséges az eddigi leletek, eredmények áttekintése és természetesen a tünetek részletes megbeszélése! Levele alapján valószínűsítem, hogy ez akár személyes találkozás keretében is megoldható, ezért kérem hogy a honlapon található telefonszámon vegye fel a kapcsolatunkat a Vizelési Tréning Program koordinátorával (Pincehelyi Judit), aki minden szükséges információt megad a további teendőkkel kapcsolatban!

Üdvözlettel,

Dr. Sándor György

Dr. Sándor György