Kérdezz-felelek

Tisztelt Cím! Pici lányom most májusban tölti a 4 évet. A pelenkáról leszokás elég zökkenőmentesen ment, nem erőltettük, jött magától. Az elején előfordult párszor hogy utolsó pillanatban szólt, de ez szépen megszűnt valóban csak néhány alkalom volt. Éjszaka soha nem pisilt be egészen a tegnap előtti napig (azóta sem) de ezt betudtuk annak, hogy épp beteg és akkor épp lázas is volt. A tünetek amik aggasztanak, inkább a következők: hosszú ideig nem akar pisilni menni mondván nem kell, egy idő után szól, de úgy érzem tartogatja. A másik és aggasztóbb tünet az hogy pisilés után akár mennyire is töröljük meg (itatjuk fel) a nemi szervet és környékét, pár perccel később jelzi hogy "még olyan" és ez nagyon zavarja. Ilyenkor valóban egy csepp nem több még láthatóan felitatható, illetve a bugyiban látszik egy icipici folt. Kérdezem de azt mondja nem csíp, nem viszket, nem fáj... tudunk ezen otthon valamilyen módszerrel segíteni? Válaszukat előre is köszönöm.
Bosznay Gábor

Kedves Apuka!

Köszönjük a megkeresést. Az Ön által felsorolt tünetek sok ok miatt alakulhatnak ki. A vizelet visszatartása ebben az életkorban gyakran a túlzottan a gyermeket lekötő aktuális tevékenység (eljátssza az időt), vagy valami rossz élmény (csípő vizelet, zavaró körülmények az óvodában, stb.) következtében alakulhat ki. Természetesen lehetne szervi háttere is. Ezek eldöntésében egy kivizsgálás segíthet. A vizelés után ismételten megjelenő vizeletcseppeknek több oka is lehet. Előfordul pláne ducibb lányokban, hogy a vizelet egy része pisiléskor befolyik a hüvelybe és visszacsorog felálláskor. A másik lehetőség egy a húgyhólyagon kívül nyíló húgyvezeték is lehetne (húgycsőbe, hüvelybe), amiből folyamatosan csepeg a vizelet, de ezt már valószínűleg előbb is észrevették volna.

A panaszokkal kérjük, keressék fel a területileg illetékes gyermek vesegondozót, vagy gyermek-nephrológiai ambulanciát, ahol a panaszok alapján a szükséges vizsgálatokat, megfigyeléseket el tudják végezni.

Üdvözlettel:


Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék tanácsot kérni, az unokaöccsémmel kapcsolatban. Ő, jövő héten lesz 6 éves. Sajnos, problémája van, a pisiléssel. Szervi tűnetet nem találták nála. Mikor leszoktatták a pelenkáról, nem volt semmi probléma, mindig szólt, hogy wc-re kell mennie. Viszont, amikor kiscsoportos volt, a szülei elutaztak pár napra Párizsba, így volt, hogy a gyerek máshol aludt. A párizsi út után egy hónapra kezdődtek a problémák. Elkezdet bepisilni, és bekakalni. Szerencsére nekem sikerült kiszednem belőle, hogy amikor a keresztanyjánál aludt, akkor ők azzal ijesztekedték a gyereket, hogy fenn az emeleten szellemek laknak. Persze az "okos" felnőttek megkapták a magukét, aztán pár hétre rá, rendeződni is látszott a dolog. Viszont tavaly januárban újra kezdődött. Akkor elvitték vizsgálatokra, ahol szervi dolgot nem találtak. Akkor is kérdeztük tőle, hogy zavarja-e vmi, történt-e vmi az óviban stb., de mindig csak azt mondta, hogy nem érzi, hogy pisilnie kell. Aztán, amikor végett lett az óvinak, nyárra meg is szűnt a probléma. Viszont ősszel megint elkezdődött, és már nem tudjuk, hogy mit csinálhatnánk. Egy időben, ment a jutalmazás, de most már az sem segít. Két óránként, elvisszük wc-re, de még így is van úgy, hogy pisil, aztán rà két percre a kisgatyába is. Néha most is azt mondja, hogy nem érzi, hogy kell mennie. Lehetséges ez, hogy 3 évesen érezte, most meg nem? Mostanában, azt is mondja, hogy "sajnálja a pisijét", "kakiját", nem akar megválni tőlük, ezért próbàlja magában tartani. Örülnék, ha vmi tanáccsal tudna szolgálni, hogy mit tehetnénk, mert az óviban már csúfolják érte, és azért alapjában is érzékeny, de egy nagyon okos kisfiúról van szó. Azt hozzá tenném, hogy jár mozgásterápiára, mert azt javasoltàk neki. Tisztelettel: Schlögl Diána
Schlögl Diána

Kedves Hölgyem!

A gyermek panaszai hátterében nem valószínű, hogy szervi okok állnak, hisz azok már előbb is okoztak volna tüneteket. A lelki háttér nyilvánvaló, de utána valószínűleg tudatos visszatartás alakult ki a gyermekben. A kivizsgálás részleteit nem ismerjük, illetve a lakóhelyüket sem. Mindenképpen érdemes lenni a speciális vizsgálatokkal (urodinámia) kiegészíteni az eddigieket, amiből megtudható lenne az, hogy működik a gyermek hólyagja és hogy üríti a vizeletét. Ennek a  kivitelezésében tudunk segíteni. Kérjük, hogy a szülők hívják fel a koordinátorunkat a 30/5701779-es számon.

Üdvözlettel:

Dr. Juhász Zsolt PhD
Tisztelt Doktor úr! Nem tudom, hogy kóros-e az, ami a kisfiam története. A gyerekorvos szerint nem, nem szeretném egy orvos válaszát megkérdőjelezni, de megerősítést szeretnénk. A kisfiam 7 éves most. Most első osztályos. A vélt probléma több, mint egy évvel ezelőtt kezdődött - 2015. október -, amikor az oviban utolsó éves volt, tehát nagycsoportos. Az ovis csoportba nyugodt, nem agresszív, normálisnak mondható gyerekek jártak. Utolsó évben bekerült a csoportba egy agresszív gyerek, aki állandóan verekedett, csúnyán beszélt, rendbontó volt, kezelhetetlen. Az én kisfiamat is elkezdte piszkálni. Elláttam jó tanácsokkal. Észrevettem, hogy 2015. október környékén napközben bement egy pár csepp vizelet az alsónadrágjába. Nem szídtam le, nem piszkáltam, nem szégyenítettem meg, semmi negatív dolgot nem tettem emiatt. Csak elkezdtem vele erről beszélgetni. Állítása szerint nem is érezte, hogy bement, csak amikor már ott volt. Cseppekről van szó, nem teljes vízelet ürítésről. Éjszaka soha nem történt ilyen. Az esetek 90%-ban pedig sportolás közben - torna óra. Szerencsére még soha nem vették észre ezt a társai. Elmentem már tavaly is orvoshoz ezzel, de nem találtak gyulladást, azt mondták, hogy ne foglalkozzak vele, és olyan nincs, hogy nem érzi. Nem fordult elő sűrűn, volt úgy, hogy hetente egyszer, aztán 2 hetente egyszer, aztán tavaly 2016. februárban ez teljesen el is múlt. Én arra gondoltam, hogy a piszkálást hatott ki rá lelkileg így, mert érzékeny lélek, és napi szinten voltak kisebb-nagyobb piszkálgatások. Elkezdődött az iskola, és 2016. októberében újra előjött a probléma. Orvostól ugyanezt a választ kaptam, mint korábban. Most az osztályban vannak olyan kisfiúk, akik - itt már több, nem csak egy -, akik piszkálgatósak, verekedések, rendbontók, és szintén megtalálták a kisfiamat. Hetente egy alkalommal egészen biztos, hogy mikor a tesi cuccát teszem rendbe, akkor pisi szagú. Ne foglalkozzak vele, majd megnyugszik, és megerősödik a kis lelke, vagy ezért ezzel már szakorvossal kellene fordulnom? Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm! Egy anyuka
Renáta

Tisztelt Anyuka!

Természetesen nem kizárt, hogy a probléma lelki eredetű. A pszichés eredet viszont csak abban az esetben mondható ki, ha a szervi oldal kizárásra került. Javaslom, hogy keressenek fel specialistát, aki a leletek alapján el tudja dönteni, hogy szüksége van e további vizsgálatokra, esetleg kezelésre vagy a Tréning program segíthet-e a panaszok megszüntetésében. Budapesten a SOTE I Gyermekklinikán Dr. Kelen Katát, Pécsett Dr.Lakatos Orsolyát, Szegeden Dr. Sinkó Máriát javaslom.

Dr. Oberritter Zsolt PhD
Tisztelt Doktor,Doktornő! Egy kilenc évet már betöltött kisfism van aki éjszaka rendszeresen bepisil!Mostansban van némi javulás ami heti 1-2 száraz éjszakát jelent!Hat éves volt mikor kivizsgáták akkor idegrendszeri fejlettlenségnek mondták amit msjd kinő csak mikor?Már jönne a közös kirandulás,bárátnál alvás stb.Egyre kellemetlenebb nemet indokokat kitalálni!A cseppcsengőt mi probáltuk egyenlőre szüneteltetem nem vált be! Várom mielőbbi segitő válaszát!Merre infuljunk mit tegyünk! Köszönettel
Vincze Anita

Kedves Anyuka!

Tréningünk a tiszta éjszakai bevizeléssel nem foglalkozik. Az elhúzódó probléma miatt azonban lehetnek egyéb még fel nem tárt rendellenességek a háttérben. Javaslom, hogy keressen fel Tréningünkkel kapcsolatban álló gyermek nefrológust. Ez Pécsett Dr. Lakatos Orsolya, Szegeden Dr. Sinkó Mária, Budapesten Dr. Kelen Kata.

Dr. Oberritter Zsolt PhD