A gyermekkori vizelet inkontinencia gyógyításáért!

Nappali vizelet elcsepegés, inkontinencia

Mindig rohan a wc-re, az utolsó pillanatban megy el, eljátsza az időt, csak kétszer pisil napközben, nehezen tartja vissza, toporog, leguggol, erőlködve pisil, becsepeg. Mindegyik lehet rendellenes húgyhólyagműködés tünete! Az alsó húgyúti funkcionális rendellenességek hátterében fejlődési rendellenesség, szervi eltérés nincs. Működési zavar következtében jelentkeznek a tünetek, de hosszú távon a következmény akár a vesék károsodása is lehet. Az inkontinencia súlyos következményekkel jár, megkeseríti a gyermekek hétköznapjait. Ellenőrizze online kérdőívünkkel, hogy gyermeke vizeletürítéssel kapcsolatos problémái hólyagműködési zavar következményeként jelentkeztek-e

kitöltöm a kérdőívet

Miért kell kezelni a húgyhólyag működési zavart?

A rendszeres vizeletelcsepegés, bevizelés komoly megpróbáltatást jelent mind a gyermek, mind a család számára. A vizelettől nedves alsónemű állandó félelmet jelent az iskolában , ezért a gyermek mindent megtesz, hogy társai elől elrejtse a problémát. A vizelet visszatartására tett folyamatos erőfeszítés, az „elcsepegés” megelőzése eltereli a gyermek figyelmét, akár a tanulmányi eredménye is romolhat. Előfordul, hogy a gyermeket szükség esetén nem engedi ki WC-re tanóráról, ezzel fokozva a magára hagyatottságát. Sokan az intim problémára tekintettel nehezen nyílnak meg, nem kérnek vagy nem kapnak időben szakszerű segítséget. Ha mégis megteszik gyakran találkoznak azzal a válasszal, hogy a probléma nem komoly, a gyermek idővel „kinövi” azt. Sajnos ez nem igaz!

A tünetek rosszabbodhatnak, az idő előrehaladtával akár a veséket veszélyeztető vizeletfertőzések, akár a húgyhólyag károsodása vezethet az életminőség romlásához. A megfelelő információk hiányában a betegség felfedezése és ezzel együtt a megfelelő kezelés gyakran késik.

Saját tapasztalataink és a nemzetközi felmérések adati alapján a 6-12 éves korosztály 4-6 százaléka küzd a húgyhólyag működési zavarának a tüneteivel.

Hogyan alakul ki a funkcionális hólyagműködési zavar?

A gyermekek egy része képtelen vizelés közben a medencefenék izomzat (az akaratlagosan működtethető záróizom) ellazítására, a hólyag izomzatának összehúzódása a feszes medencefenék izomzattal szemben történik. Ebben az esetben a hólyag kiürítéséhez gyakran erőlködnek, „hasprést” használnak, de így sem ürül ki az összes vizelet és kialakul a vizelési zavar alapja, a diszfunkcionális vizelés. Gyakori társuló tünet a székrekedés, ami tovább rontja a helyzetet.

A rajzos bemutató segít a folyamat megértésében!

Mik a jellegzetes tünetek?

A vizelési zavar kezeletlen esetben fokozatosan súlyosbodó tüneteket okozhat. Kezdetben a gyermek gyakran „eljátssza az időt”, csak az utolsó pillanatban megy el pisilni, és emiatt gyakran „bemegy néhány csepp”. A ritka, napi 2-3 alkalommal történő vizeletürítés is előfordulhat, ugyanakkor a gyakori, akár fél-egy óránként jelentkező, erős, „parancsoló” vizelési inger is jellemző lehet, „alig tudja visszatartani”! A nappali vizelet elcsepegés, a nappali teljes bevizelés, az éjszakai ágybavizelés, a kínzó, sürgető vizelési inger, a visszatérő vizeletfertőzések, a székrekedés és a székletszennyezés szintén szerepelhet a tünetek között. A hosszú ideig fel nem ismert betegség következményeként előfordulhat, hogy vesekárosodás alakul ki, amely hosszú távon döntően befolyásolhatja az életminőséget. A vizeletelcsepegés, a nedves alsónemű miatt lelki, beilleszkedési problémák alakulhatnak ki, melynek következményeként súlyos pszichés zavarok jelentkezhetnek.

Mit tegyen, ha gyermekénél a hólyagműködési zavarra utaló tüneteket észlel?

Amennyiben a gyermeke elmúlt 4 éves és a tünetei legalább 3 hónapja folyamatosan észlelhetők úgy erősítse meg a gyanúját a honlapunkon található tüneti kérdőívvel! Ha a tünetek és az eredmény egyértelműen hólyagműködési zavarra utalnak, úgy jelentkezzenek házi gyermekorvosuknál. A vizeletfertőzés kizárására rutin vizeletvizsgálat szükséges és ennek eredménye alapján a fertőzést kezelni kell. Ha a vizeletfertőzés kizárható, akkor további vizsgálatok szükségesek a területileg illetékes nephrológiai szakrendelésen. A szakorvos az esetek nagy részében a jellemző kórtörténet, a hagyományos kezelésre nem reagáló panaszok és a tünetek alapján diagnosztizálja a hólyagműködési zavart. A kivizsgálás során az első és legfontosabb lépés a betegség hátterének tisztázása, a lehetséges egyéb szervi ok, vagy rendellenesség kizárása, amely laboratóriumi, ultrahang és röntgen vizsgálatokkal az esetek nagy részében eldönthető. A biztos diagnózishoz speciális vizsgálatok is szükségesek, ilyen az uroflowmetria vagy más néven vizeletáramlás mérés. A vizsgálatról és az értékeléséről bővebben itt olvashat.

Ha nem tudja eldönteni hova forduljon segítségért vagy bizonytalan a tünetek súlyosságát illetően, akkor kérdezzen, forduljon bizalommal a szakértőinkhez!

Mi a Vizelési Tréning Program?

A vizelési zavarok világszerte elfogadott módszere komplex uroterápia, ezt alkalmazzuk a Tréning Programban. A kezelés kórházban, de nem kórházi körülmények között zajlik. Jelenleg a Tréning Program a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházában, Szekszárdon, a Kaposi Mór Oktató Kórházban, Kaposváron, a Csongrád Megyei Egészségügyi Központban Hódmezővásárhelyen és a Flór Ferenc Megyei Kórházban, Kistarcsán zajlik. Az irányítási és szakmai központunk Pécsett található.

A tréning időtartama 4 nap, csütörtöktől-vasárnapig tart. A Tréning során több szakember együtt, egy helyen, egy időben tevékenykedik a vizelési zavarban küszködő gyermek gyógyulásának érdekében. A Tréning Programban nem történnek diagnosztikus vizsgálatok, beavatkozások, sokkal inkább egy táborhoz hasonlítható, ahol mindenki egy cél érdekében dolgozik, gyakorol. A gyógyító csapatban gyermeksebész, gyermekgyógyász-gyermeknefrológus, gyógytornász és pszichológus dolgozik. A Vizelési Tréning Program lényege, hogy a gyermekeket megtanítsuk a helyes vizeletürítésre és segítsük a megfelelő összhangot kialakítani a hólyag izomzat és a medencefenék izomzat között.
Egyetlen Tréning azonban soha nem elegendő a teljes gyógyuláshoz. A programot ismétlése kezdetben 1-2 havonta, legalább egy éven keresztül szükséges, azért, hogy a tanultak a hétköznapok részévé váljanak és a jól elsajátított vizeletürítés minden körülmények között sikerülhessen. A gyógyuláshoz szükséges Tréningek száma egyénileg változó, ez a tünetek csökkenése vagy megszűnése, a mérhető eredmények és a szakemberek véleménye alapján dönthető el.

Hogyan kerülhetnek be a Vizelési Tréning Programba?

A hólyagműködési zavar kivizsgálását és a diagnózis felállítását követően vesszük fel a gyermekeket a Programba. Amennyiben problémájukkal közvetlenül keresnek meg minket, úgy szakértőink részletes tájékoztatást adnak a teendőkről. Ha gyermekorvosuk, a nephrológiai gondozó orvosa, a kezelőorvosuk irányítja Önöket a Programba, úgy a honlapon található elérhetőségeken keresztül keressék meg koordinátorunkat, aki részletes tájékoztatást ad a további teendőkről!

Gyakran ismételt kérdések

Kérdései vannak, melyekre nem kap választ? Szakértőink várják, hogy segíthessenek. Önnek csak kérdezni kell...

Tisztelt Doktor Úr!
10 éves keresztlányom gyakran bepisil, amikor nagyon nevet. Egyéb vizelési problémája, betegségre utaló tünete nincs. Nagyon igyekszik, de nem tudja szabályozni és ilyenkor nagyon rosszkedvű emiatt. Szeretnék segíteni Neki, ezért kérem az Ön szakvéleményét. Előre is köszönöm a segítségét!

Nyertes Zsuzsa

Kedves Anyuka!
A betegség ismert. Ez az un. "giggle incontinentia". Tréningünkben már több gyermeket gyógyítottunk hasonló problémák miatt. Kérem vegye fel a kapcsolatot koordinátorunkkal, szívesen segítünk.

Dr. Oberritter Zsolt PhD